Δελτιό τύπου Πανελλήνιας διαμαρτυρίας Μελισσοκόμων

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 1/2/24 που αποφάσισε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 20/1/24. Τα προβλήματα που μας οδήγησαν να βγούμε στους δρόμους παρατίθενται στο παρακάτω ψήφισμα το οποίο θα αποδοθεί και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

 

Στην Λάρισα 20 Ιαν. 2024, οι πρόεδροι των Μελισσοκομικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, που εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους , συνήλθαμε υπό το βάρος των χρόνιων προβλημάτων που καταστρέφουν την μελισσοκομεία και συναποφασίσαμε στις παρακάτω διεκδικήσεις.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:

 

1.  Άμεση ενίσχυση για την σοβαρή απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, συνέπεια κλιματικής κρίσης.

 

2.  Άμεση μείωση κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατ ελάχιστον 18 λίτρα ανά κυψέλη. Διατήρηση αφορολογήτου στο

φορολογικό καθεστώς των αγροτών

 

3.  Οι μελισσοκόμοι να έχουν την ίδια χρηματοδότηση με αυτή που λαμβάνουν οι αγρότες των άλλων κλάδων παραγωγής .Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και στο Πρασίνισμα .

 

4.  Ανταποδοτική της επικονίασης ενίσχυση.

 

5.  Ίσες ευκαιρίες στα σχέδια βελτίωσης στους μελισσοκόμους με τους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Καθορισμός καινοτόμου πάγιου μελισσοκομικού εξοπλισμού .

 

6.  Ειδικό πρόγραμμα στήριξης όλων των μελισσοκόμων στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές - πλημμύρες) του 2023 περιοχές Συγκεκριμένα, ενίσχυση με

μελισσοτροφές, άμεση αποζημίωση του πάγιου εξοπλισμού και του ζωικού κεφαλαίου που


καταστράφηκε, ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος, διατήρηση για 3 χρόνια του αριθμού των δηλωθέντων κυψελών το 2022 στο μητρώο.

 

ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

 

1.  Τοποθέτηση μελισσοσμηνών όπως ορίζει ο νόμος 6238/ 1934.Αμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου τη είναι δημόσιος δρόμος .

 

2.  Μελισσοκομία στα δάση: Άρση κάθε περιορισμού. Στην μετάβαση της διαχείρισης των δασών από ιδιωτικούς φορείς πρόβλεψη για απρόσκοπτή πρόσβαση στους μελισσοκόμους.

3.  Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

 

4.  Στο επικείμενο πρόγραμμα βιολογικής επιδότησης η χρηματοδότηση να είναι ανά μονάδα όπως ίσχυε και όχι ανά αριθμητικά σύνολα.

5.  Αναμόρφωση του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του εκάστοτε μελισσοκόμου .Όχι άλλες κυψέλες.

6.  Άμεση αναμόρφωση των καλοκαιρινών περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων που μας αφαιρούν το δικαίωμα μας στην εργασία.

 

7.  852, άμεσος καθορισμός απαιτήσεων για τα μικρής εμβέλειας συσκευαστήρια.

 

8.  Δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος μελισσοκομίας στα συναρμόδια Υπουργία και επαρκή στελέχωση του .

 

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ :

 

1.  Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού

 

2.  Άμεση δημιουργία και εφαρμογή με αυστηρή ιχνηλασιμότητα του Ισοζυγίου μελιού για τους εμπόρους / τυποποιητές .

3.  Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμιών.

 

4.  Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλια με παραπλανητικές ετικέτες όσο αφορά τη χώρα τρύγου.

5.  Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στα ελληνικά μέλια και άρση των ανώτερων ορίων.

6.  Θεσμοθέτηση της εναρμονισμένης οδηγίας γυρεοσκοπικής ανάλυσης που έχει κατατεθεί από τους 7 επιστημονικούς φορείς στο κράτος συμπεριλαμβανομένου του γενικού χημείου

του κράτους

 

7.  Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν παράλληλα με τα μέλια που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες (φιλτραρισμένο μέλι / διηθημένο μέλι ).


8.  Επιβολή βαριών κυρώσεων σε εμπόρους που συλλαμβάνονται με νοθευμένα ελληνοποιημένα μέλια με κλιμακωτή όξυνση για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

9.  Απόδοση του Ελληνικού σήματος σε μελισσοκόμους και τυποποιητές κατόπιν αυστηρών και συχνών διοικητικών και εργαστηριακών ελέγχων .

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

 

1.  Επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγών ελληνικών μελιών

 

2.  Θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για το μέλι βελανιδιά, κουμαριά, πολύκομπου και παλιουριού που είναι έτοιμοι οι φάκελοι τους αλλά και άμεση θέσπιση των υπόλοιπων

αμιγών Ελληνικών μελιών όπως της ρίγανης και του φασκόμηλου .

 

3.  Θεσμοθέτηση των φυσικών αποκλίσεων των ελληνικών αμιγών μελιών από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους μελισσοκομικούς φορείς. Απαιτείται η πολιτική βούληση για την λήψη αποφάσεων

που θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τον άνθρωπο το περιβάλλον και την εθνική οικονομία.

Λάρισα 20 Ιαν 2024 Οι Πρόεδροι των Συλλόγων.

 

Το ΔΣ της ΟΜΣΕ Μ.Σ ΛΑΡΙΣΑΣ Μ.Σ ΚΟΥΒΕΛΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Εκπρόσωπος ΟΜΣΕ Μ.Σ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Μ.Σ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΝΤΟΥΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Μ.Σ ΑΧΑΙΑΣ Μ.Σ ΡΟΔΟΠΗΣ Μ.Σ ΚΟΖΑΝΗΣ Μ.Σ ΑΡΤΑΣ Μ.Σ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Μ.Σ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Μ.Σ ΛΑΓΚΑΔΑ Μ.Σ ΦΩΚΙΔΑΣ Μ.Σ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Μ.Σ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Μ.Σ ΤΡΙΚΑΙΩΝ Π.Σ.Ε.Μ Μ.Σ ΤΡΙΚΑΙΩΝ ΦΙΛΟΙ της ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΒΜΕ Μ.Σ ΠΙΕΡΙΑΣ Μ.Σ ΣΕΡΡΩΝ Μ.Σ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ.Σ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Μ.Σ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Μ.Σ ΔΟΜΟΚΟΥ Μ.Σ ΛΑΜΙΑΙΩΝ Μ.Σ ΕΒΡΟΥ Μ.Σ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μ.Σ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕΜ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ -ΑΡΚΑΔΙΑΣ- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου